Skip to main content

PPL, eller Private Pilot License, är den engelska termen av licensen som vi i Sverige kallar för Certifikat för privatflyg. Denna licens är ett ”körkort för flygplan” och innebär att du som har det har tillåtelse att framföra ett flygplan för privat flygning.

Som pilot för privat flygning kommer många möjligheter som en utan denna licens inte har. Föreställ dig som exempel att ta med din familj till Visby över dagen, eller att du tillsammans med dina vänner flyger för en weekend till Italien, Spanien eller Frankrike.

Som pilot för privatflyg är det ”vanligast” att man hyr ett mindre flygplan tillsammans med vänner eller familj och sedan flyger till en destination som man kommit överens om innan avfärd. Om man har möjlighet att äga ett eget flygplan är förstås även det en möjlighet. Det finns då flyghangarer som hyr ut stall som det flygplan man äger kan stå i när det inte används.

Funderar du på att bli pilot?

Om du går i tankar att lära dig flyga kan du skatta dig lycklig. Det finns nämligen många som erbjuder kompletta utbildningspaket för just PPL. Vi rekommenderar starkt Flygupplevelses utbildning som de kallar Certifikat för privatflyg då de har extremt flygvan och erfaren utbildningspersonal.

När du läser PPL utbildningen hos Flygupplevelse kommer du under 3-6 månader att lära dig både teoretisk PPL och praktisk PPL. Klassrumslektioner varvas med tid på flygfält och uppe i luften. Efter utbildning och avlagt slutprov får du licens för privatflyg från Transportstyrelsen.

Vill du börja? Bege dig till Flygupplevelses hemsida och klicka dig till Certifikat för privatflyg eller PPL.